2013. november 5., kedd

Túrós marcipános sütemény.

Egy olyan receptet találtam, amit kipróbálva glutén mentesen elkészitettem, kisebb változtatásokkal, és az egyik legfinomabb sütemény kerekedett belőle amit valaha készitettem. Emlékeztet a német karácsonyi stollenre, amit sajnos sok-sok éve nem ehettem már.
Ime a recept!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
15 dkg vaj (megolvasztva, langyosra hűtve)
10 dkg porcukor
3 tojás
1 kk mandula aroma
3 ek rum
20 dkg mazsola
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg héjatlan mandulabél , durvára vágva
1 cs sütőpor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 kg liszt (20 dkg kukoricalisztet, 20 dkg. glutén mentes lisztkevereket és 10 dkg. barnarizs lisztet kevertem össze)

tetejére:
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1/2 cs vaníliás cukor

marcipántöltelékhez:
10 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg aszalt sárgabarack (én aszalt szilvát használtam)
5 dkg kristálycukor
1/2 cs vanílás cukor
   A marcipántöltelékhez a felkockázott marcipánmasszát és az apróra vágott aszalt szilvát

összegyúrjuk a kétféle cukorral. Kb. 30 centi hosszú hengert formálunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
A villával összetört túrót összedolgozzuk a tojásokkal, a cukorral, a rummal és a mandulaaromával.
A megmosott és leszárított mazsolát a kandírozott narancshéjjal és a mandulával együtt egy nagyobb serpenyőben, állandóan kevergetve összemelegítjük. Hozzákeverjük a sütőporos, mézeskalács-fűszeres lisztet.
Az olvasztott vajat és a lisztes egyveleget felváltva, kisebb adagokban a tojásos-túrós masszához dolgozzuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületre téve kb. 30 centi hosszú cipóvá formáljuk, és hosszanti irányban a közepébe mélyedést formálunk.
Ebbe tesszük a fóliából kicsomagolt marcipántölteléket és gondosan összehajtjuk a tetején a tésztát, alaposan összenyomkodjuk.
Vékonyan vajazott sütőlapra tesszük a püspökkenyeret, köré többrétegű, széles alufóliából csíkot tekerünk, hogy segítsen tartani sütés közben a tészta formáját.
160 fokra előmelegített sütőbe téve, 20 percenként a tetejét olvasztott vajjal megkenegetve, kb. 60-70 perc alatt megsütjük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, konyhai papírtörlővel letakarjuk.)
A még forró püspökkenyérre kenjük a maradék vajat és meghintjük kétféle cukorral.

Jó étvágyat hozzá!
Kiváló karácsonyi csemege!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése