2010. október 25., hétfő

Glutenmentes sajtos rúd.

Hozzávalók: 17 dkg. liszt ( 10 dkg glutenmentes, és 7 dkg rizsliszt keverve), 20 dkg reszelt sajt, én trapistát használok, 12 dkg. vaj, pici só, 2 tojás sárgája, tejföl.
A lisztet elmorzsoljuk a hidegen felapritott vajjal, izlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, (keveset meghagyunk a tetejére) a két tojás sárgáját, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy kellemesen ruganyos, jól nyújtható tésztát kapjunk. (Kb. 2 evőkanál).
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük egy kevés piros paprikával elkevert tojás fejhérjével, és megszórjuk a megmaradt sajttal. Kb. tiz centis rudakra vágjuk, és elő melegitett sütőben 180 fokon pirosra sütjük. Ami megmarad, mélyhűtőbe teszem, és amikor megkivánom, néhány darabot a mikróban felolvasztok. Nagyon finom.

Ezt a verziót viszont most gyorsan le kell írnom. más lisztekkel, teljesen más lesz az állaga, csúcs, finom és ropogós!

tehát: 17 dkg liszt ( 4 dkg kölesliszt, 4 dkg hajdinaliszt, 4 dkg lisztté őrölt quinoa, 3 dkg szölőmag liszt, 1 dkg tökmagliszt,1 dkg. dióliszt,tettem még hozzá egy teásanál chia magot, egy teáskanál utifűmaghéjat, és egy teáskanál bambuszrostot. Szerintem a chia mag és a bambuszrost elhagyható, ha valakinek épp nincs otthon. Legközelebb anélkül is kipróbálom. Vaj helyett kókuszolajat használtam ezáltal sokkal könnyebben emészthető. Azt hiszem a vajat a legtöbb esetben kókuszolajjal fogom ezután helyettesíteni. A többi összetevő ugyanaz maradt. Szép barnák lettek a szölőmagliszttől, és a dióliszttől. Bátran lehet variálni a liszteket, de az volt a lényeg hogy sok magliszt legyen benne. Lefotóztam, erről is jön majd kép. Érdemes kipróbálni, a legfinomabb házi kréker lesz belőle,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése