2010. december 5., vasárnap

Mákos köles alma ágyon.



Hozzávalók:( 1 adaghoz)
1 dl köles, 1 dl tej, kevés viz, fél cs. vaniliás cukor, 2 kk.barna nádcukor, 2 ek. darált mák, 1 db édes alma.
Elkészités:
A kölest átválogatjuk, szitán jól átmossuk. Egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá hogy épp ellepje, majd felöntjük a tejjel, beletesszük a van. cukrot, nádcukrot, összekeverjük, és forrás után alacsony hőmérsékleten, fedő alatt puhára főzzük. (hasonlóan a tejberizshez).
Az almát közben lereszeljük, egy tányér szélére teritjük. A kész kölest középre halmozzuk, és a darált mákkal meghintjük. Elkészitési idő főzéssel együtt: kb. 20 perc.
A köles az egyetlen lugositó gabona a hajdina mellett, amit ma már több helyen is megvásárolhatunk. Egészséges, könnyen emészthető, glutén mentes. Ráadásul finom is. Ez egy reggelire szánt recept, de természetesen akár desszertként vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk.
A másik képen kajszi lekvárral locsoltam meg mikor elkészült. Itt az alma elmaradt, és mivel a lekvár maga is elég édes, a köleshez nem adtam sem cukrot, sem vaniliás cukrot.
Azoknál akik szeretik a mákos tésztát, biztos a siker. Hasonló az ize, sőt még finomabb, és ráadásul egészségesebb is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése