2013. augusztus 18., vasárnap

Az én glutén mentes paleolit kenyerem!




Ez az én kedvenc kenyerem. Néha ugyan megkivánok egy kis hagyományos glutén mentes kenyeret, de általában ezt fogyasztom.
Hozzávalók: Fél bögre darált szezámmag, fél bögre darált lenmag, fél bögre darált mandula  vagy (köles, rizspehely, hajdina. . . stb, ami glutén mentes ) Én mindent frissen darálok. Ez a kenyér most kölesliszttel készült. A kölest egyszerűen ledaráltam egy elektromos kávédarálón. Az olajos magvak darálásához egyéb elektromos daráló is elegendő. Én a Zeppter robotgépének darálójával készitem. Kell még hozzá késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor, őrölt bors, kevés só, egy kanál libazsir, kb. egy -másfél deci langyos viz.és 2 db. tojás.A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, a tojásokat egy másik tálban kikeverem a vizzel, és a kettőt alaposan összekeverem. Zsirozott, sütőpapirral bélelt formába teritem, ( lágy tésztát kell hogy kapjunk ) és közepes hőfokon, előmelegitett sütőben 15-20 percig sütőm. Akár sós, akár édes feltéttel nagyon finom. Rendkivül laktató, kevés kell belőle egy étkezéshez, én egy zárt edényben a hűtőben tárolom, és akár egy hétig is eláll. Finom házi lekvárral egy szelet süteményt is kivált.

Ma egy másik verzióban készitettem el. Most vettem először szőlőmag lisztet és gondoltam azzal is kipróbálom. Eddig ez a keverék izlett a legjobban.
Fél bögre darált lenmag, fél bögre darált szezámmag,negyed bögre szőlőmagliszt, és negyed bögre darált rizspehely. A zsir, tojás, viz. só, bors, szódabikarbóna ugyanúgy maradt, mint az eredeti receptben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése